2010. március 1., hétfő

Vaj vagy "Szívbarát" margarin?

Valahol olvastam, hogy a skandináv országokban már jó 10 éve betiltották a margarin használatát. Talán nem véletlenül....
Bár ez nem a legújabb felfedezések közé tartozik, mégis fontosnak tartom megemlíteni, mivel az üzletek hűtőpultja, még mindig tele van különféle ilyen-olyan margarinnal, ami azt jelenti hogy sokaknak ismeretlenek lehetnek a következő információk.

Saját maga, tényleg nem növeli a koleszterinszintet, viszont mivel természetellenes anyag, a szervezet nem képes felismerni, idegen anyagként kezeli, és védekező reakcióként koleszterint termel. A margarin pedig lévén hogy emészthetetlen, lerakódik az erek falán, és megkeményíti őket...

Szóval szerintem a szívbarát "margarin" az egy valódi mese. Bár hasznos margarin tényleg létezik, ám azt nem is lehet margarinnak nevezni, mert egyetlen hidrogenizált összetevőt sem tartalmaz, és szobahőmérsékleten szilárd növényi olajokból készül mint pl. a kókusz és a pálmaolaj... és persze az ára sem olyan margarinos, mert 8-900,- ft egy doboz.
Egy kör e-mailben érkeztek hozzám a következő infok:

A margarint eredetileg azért fejlesztették ki, hogy pulykákat hizlaljanak vele. Viszont a pulykák sajnos elpusztultak tőle... Ezek után a kutatások finanszírozói mégis összedugták a fejüket, mit is lehetne kezdeni ezzel a "termékkel", hogy visszaszerezzék befektetett pénzüket.

Mivel ez a fehér színű anyag egyáltalán nem emlékeztetett élelmiszerre, hozzáadtak egy kis sárga színezéket, és vajhelyettesítőként árusították.
Aztán előrukkoltak néhány ügyes kis ízesített változattal is.

A margarin és a vaj kalóriatartalma ugyanannyi. A vajban kicsit magasabb a telített zsírok aránya 8gramm, míg a margain 5 grammot tartalmaz.
Egy nemrég közzétett, nőkkel végzett harvardi kutatás szerint ugyanolyan mennyiségű vaj és margarin fogyasztása esetén, a margarin 53%-kal megnövelte szívbetegségek előfordulását.
A vaj fogyasztása növeli sok más tápanyag felszívódását, miközben önmaga is magas tápértékkel bír. A margarin csak néhány anyagot tartalmaz, azt is csupán azért, mert mesterségesen hozzáadták!

A vajnak sokkal jobb íze van, és képes más ételeket is ízletesebbé tenni.
A vajat évszázadok óta használja az emberiség, míg a margarint kevesebb mint 100 éve.

És most a margarinról...
Nagyon magas a transzzsírsav tartalma. Megháromszorozza a szívkoszorúér megbetegedések kockázatát. Növeli a teljes koleszterin szintet és az LDL (ez a rossz koleszterin) valamint csökkenti a HDL (a jó koleszterin) szintet.
Ötszörösére növeli a rák kialakulásának kockázatát
Rontja az anyatej minőségét, csökkenti az immun- és az inzulinválaszt.
A margarint csupán egyetlen molekula választja el a műanyagtól és 27 összetevője egyezik a festék alkotóelemeivel.
Ezek a tények valószínűleg mindenkit távol tartanak margarintól, és remélhetőleg mindentől, ami hidrogenizált. (ez azt jelenti, hogy hidrogént adnak az élelmiszerhez, ami megváltoztatja az anyag molekulaszerkezetét)

Próbáld ki magad is!
Vegyél egy doboz margarint, nyisd ki és hagyd a garázsban vagy a kertben fedetlenül. Majd néhány nap múlva nézd meg!
- sem legyek, sem muslincák nem mennek a közelébe
- sem a szaga, vagy állaga nem változik (hacsak meg nem olvad, mert akkor szétválik gusztustalan sárga folyékony és fehér anyagra, nem áll össze újra, részemről jó 10 éve nem használom, egy ilyen kis megolvadás miatt), vagyis nem romlik. Mivel nincs tápértéke, semmilyen élőlény nem növekszik rajta. Még azok az ici-pici kis mikroorganizmusok sem találnak otthonra benne. Mivel majdnem műanyag.

Megolvasztanád a Tupperware edényedet, hogy rákend a pirítósodra?

2 megjegyzés:

  1. Sokat elrettentést hallottam már a margarinról, de még ebben az írásban is voltak újdonságok. Tényleg szörnyű, hogy mit akarnak megetetni az emberekkel!
    Jómagam egyébként mióta az eszemet tudom, nem eszem margarint. Borzalmas műíze van szerintem.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a hozzászólást, máskor is várlak itt szeretettel!

    VálaszTörlés