2010. március 10., szerda

"Ártalmatlan" kozmetikumok és tisztítószerek?

Az Ayurvéda mindig csak tiszta (növényi és állati) összetevőket tartalmazó készítményeket alkalmaz, kívül és belül egyaránt. Hiszen a filozófiájának eleme, hogy a Föld anya, (Bhumi szanszkritul) ugyanolyan élőlény mint mi, emberi lények. Minden tevékenységünk ami megbontja a természet egyensúlyát, szennyezi a földet, előbb-utóbb visszahat ránk. Levegő, a vizek és talaj szennyezésével egyenes arányban növekszik, a légúti-, keringési- és a rákos megbetegedések aránya. "Amint fent, úgy lent."
(a kép a Galileo szonda felvétele)

Sajnos a vegyipar az utóbbi 50 évben teljesen elfelejtette, vagy talán sose tudta ezt, ezért csupa olyan termékkel lát el minket, amelyek az ártalmatlanság és hatékonyság követelményének nem igazán felelnek meg. Szerencsére egyre több cég hoz már forgalomba lebomló, és az emberi szervezet számára ártalmatlan tisztítószereket és kozmetikai készítményeket. (Weleda, Neways, Ecover, Frosh, dr.Hauscka, Sante, Almawin....stb.)

A teljesség igénye nélkül (manapság közel 10000 vegyszer van forgalomban ha nem több), és összeszedtem pár összetevőt, amit jó lenne elkerülni, mert hosszú távú használatuk súlyosan egészség- és környezetkárosító. A bőrre kent anyagok közel 66%-a szívódik fel, és a véráramba kerül, a hasznos anyagok de károsak is. Szerintem az a biztonságos kozmetikum, amit akár meg is ehetünk.

Bocsássátok meg hogy nincs betűrendben...

Kezdeném a bőrápolásra szánt krémetk testápolók anyagával, az alapkrémmel amit kőolajgyártás melléktermékekét létrejövő pakurából (fekete, ragacsos, bűzös anyag)
különböző vegyi eljárásokkal, fehér lágy szagtalan, könnyen kenhető és látszólag felszívódó anyaggá alakítanak. Majdnem minden krémnek ez az alapja, legolcsóbbtól a legdrágábbig.

Minden kőolajszármazék hermetikusan lezárja a bőrt, eltömíti a pólusokat, ami így nem tud lélegezni, és a toxinokat sem képes kiválasztani, ezzel a bőr öregedési folyamatát gyorsítja.

Kőolajszármazékok: paraffinum liquidum, petrolatum, mineral oil - ásványi olaj, vaseline, cera microcristallina, microcristallina wax, ozokerit, petrol wax, ceresin

Alumínium és származékai: dezodorokban az izzadásgátló hatásért felelős anyag, eltömíti a pólusokat, gyulladást, viszketést kiütést okozhat. És az a szerencse ha okoz, mert akkor feltehetően az illető abbahagyja a használatát. Mert ha nem, a hónaljban összegyűlnek a távozni nem tudó toxinok és az alumínium elősegíti a mellrák kialakulását, valamint az Alzheimer kór kialakulásával is összefüggésben lehet egyes kutatások szerint.

Sodyum Lauryl Sulfate, Sodyum Laureth Sulfate - Nátrium lauryl szulfát
samponok, fogkrémek, tusfürdők, habfürdők összetevője. Egy ipari zsíroldó, rendkívül szárítja a bőrt, és allergén. Gyorsan felszívódik a májban, agyban, szívben, maradandó károsodást okozhat. Rákkeltő nitrátok, dioxinok képződhetnek belőle a samponokban vagy más tisztítószerekben található anyagokkal reakcióba lépve. Lassítják a sebgyógyulást. Felnőtteknél a szembe kerülve szürkehályogot okoz, gyerkeknél, csecsemőknél pedig megakadályozza a szem normális fejlődését!

Patikában mindkét anyag beszerezhető, és a hozzá tartozó biztonsági adatlapon vagy a csomagoláson, ez áll:
Belélegzése és lenyelése káros az egészségre. Irritálja a légzőszerveket és a bőrt. Veszélyes, komolyabb szemkárosodást okozhat. Szembe kerülése esetén azonnal öblítse ki, és forduljon orvoshoz! Bőrre kerülése esetén bő vízzel azonnal le kell mosni! Munka közben ajánlott védőöltözet és védőszemüveg viselése. Lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, és a címkét vagy a csomagolást meg kell mutatni!

Sodium Fluorid (nátrium fluorid)
Fogkrémekben fordul elő. Rákkeltő anyag. Az alumíniumipar mellékterméke, ami a patkányméreg egyik alkotója.

PEG (polietilénglükol) PEG-származékok
A bőrt áteresztővé teszik, így a káros anyagok akadály nélkül a bőrbe és a véráramba kerülnek!

Kollagén
Zselatinszerű, nem oldódó protein, ami mérete miatt nem szívódik fel a bőrbe. Megtalálható a legtöbb kozmetikai termékben. Állati bőrből és apróra őrölt tyúklábból nyerik ki. Filmszerűen helyezkedik el a bőrön, és nem engedi szabadon levegőzni.

Elasztin
Kollagénhez hasonló fehérje, a rostok fő alkotórésze. Állati testrészekből nyerik főként, a kollagénhez hasonló hatású.

DEA (Diethanolamine)
MEA (Monoethanolamine)
TEA (Triethanolamine)
Bőrápolókban használják PH érték beállítására, valamint a DEA hidratál és puhává teszi a bőrt. Viszont ha nitrátokkal kerül feldolgozásra, egymással reakcióba lépve rákkeltő anyag keletkezik belőle. Dr. Samuel Epstein (Illinoisi Egyetem Környezeti Egészség Professzora, híres rákkutató) szerint a Dea alapú felületaktív anyagok bőrön keresztüli ismételt alkalmazása a máj- és veserák erőfordulásában emelkedést mutatott.

Formaldehyd és származékai
(Bronidox, bronopol, diazolidinyl-karbamid, dazolidinyl-urea, imidazolidinyl-urea, hydantoin, imidazolidinyl-karbamid ... stb)
Fertőtlenítőszerként, rögzítőként illetve tartósítószerként használják. Főként körömápolási termékekhez használják, de más kozmetikai termékekben is megtalálható. Irritatív, allergiát, bőrgyulladást okoz. Rákkeltő.

Phtalate
Műanyagiparban lágyításra használják. A phtalátos műanyagokból sajnos ez az anyag kioldódik, máj és ivarszerv károsító, hormonszerű hatása van. Sajnos a pet palackokból is kioldódik...

Diethylphthalate (dietilftalát)
Alkohol denaturálásához használt anyag. Felszívódik a bőrbe, befolyásolja annak védelmi rendszerét, és a ftaláthoz hasonlóan káros. Leggyakrabban samponokban fordul elő.

Szintetikus illatanyagok / Parfume
Allergizálnak, légzőszervi problémákat okozhatnak. Több ezer vegyületet használnak illatok előállítására, amiből csak keveset vizsgáltak hatástani szempontból. A termékeken csak Parfume néven jelölik. Egy illat akár 50-100 vegyi anyagból állhat. Szinte mindenben találhatóak, sampon, dezodor, testápoló, krém, habfürdő, tusfürdő, szappan, tisztító szerek, mosóporok, öblítők, légfrissítők, illatosítók ...stb. Gondoljatok csak bele, mitől lehet egy ruha illatos, akár fél évvel is a mosás után, ha szekrényben áll. Ezek az anyagok nem, vagy nagyon nehezen bomlanak. Ha bekerülnek a szevezetünkbe, ott mi törénik velük?

Octyl Methoxycinnamate
Napvédő krémekben használják. S milyen érdekes, a nap UV sugaraival reakcióba lépve rákkeltő anyaggá bomlik....

Triclosan
Magyarországon 2005.12.31-től betiltották. Mégis kapható! Rákkeltő, fogkrémek, dezodorok alkotója.

És még folytathatnám a sort, de nem teszem, mert nagyon kiterjed irodalom áll rendelkezésre az interneten a témában. Igazából csak a figyelmet szerettem volna felkelteni ez ügyben.
Nem hiszem, hogy a többségünknek van ideje és energiája arra, hogy hatóanyag-szakártővé váljon, mielőtt megvásárol valamit.
De egy biztos, ha bármilyen terméken túl hosszú az összetevők listája, és túl apró betűvel van írva az gyanús.

forrás: Dr. Rózsa Sándor Testápoló Kislexikon


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése