2010. március 11., csütörtök

A fán termő univerzális tisztítószer - Mosódió

A mosódió a leg környezet-barátabb, leghatékonyabb és legolcsóbb mosószer, amit a Jóisten teremtett. A Sapindus Mukorosi nevű Indiában, Nepálban és néhány Dél-Ázsiai országban honos fa termése, szaponint, természetes szappant tartalmaz. Az emberiség már évezredek óta használja, és remélem, újra virágkorát éli majd!

Szanszkrit neve Reetha, és számos ayurvédás gyógynövénykészítmény alkotórésze. Dél Indiában füzért készítenek belőle, és a csecsemők nyakába rakják, mert úgy tartják védelmet ad a gonosz szellemek ellen. A szappanfa féléknek három fajtája ismert. A mukorosi fajta májustól februárig, a trifoluatus fajta októbertől januárig, a laurifolia novembertől áprilisig virágzik és terem. Tisztító hatású, hánytató, magzatelhajtó és méregellenes. Elősegíti a bőr normális működését, nyugtatja a méhet.
Kígyómarás esetén a gyümölcs levét használják külsőleg és belsőleg. Skorpiómarásra gyümölcsének kivonatából pálmacukorral golyócskákat formálnak és adják gyógyszerként.
Termésének héját dohánypapírba csavarva cigarettát helyettesíthet. Főként a dohányzásról leszokni vágyóknak ajánlott, mivel csökkenti a cigaretta utáni vágyat.

Nőgyógyászati problémák esetén is használják. Rendszeressé teszi a havi ciklust, a vaginában tartott fakéreg. Bélférgesség és gyomorfájdalom esetén szappanfa kérget pálmacukorral keverve alkalmazzák.
Hisztéria, epilepszia esetén füstjének belélegzése nyugtató hatású.
Köhögés esetén a magokat szárított gyömbérrel fogyasztják.

A Sapindus Trifoliatus (a szappanfa egyik fajtája) fa porított terméséből kiváló szert lehet készíteni fejtetvesség ellen. (porrá őrölt terméshéjból vízzel pasztát készítenek és a hajra és fejbőrre kenik. 5-10 perc után lehet lemosni.)

Szerintem azért, mi a biztonság kedvéért maradjunk a külsőleges felhasználásnál, vagyis a tisztításnál.

Kis zsákocskába téve, 6-8 fél dióhéjat, a mosógépbe a ruhák közé tehetjük. Én előtte kicsit be szoktam áztatni a zsákocskát egy befőttesüvegben meleg vízbe, és 10 perc után rakom be a gépbe, az áztatóvízzel együtt.

Nem szükséges mellette öblítőszert használni, mert a ruhák finom puhák maradnak. Ha viszont kemény a víz, érdemes beszerezni egy lágy mágnes golyót (ökonet), mert az vegyszerek nélkül évekig lágyítja a vizet, nem fog elvízkövesedni a mosógép, és a mosódió hatékonyságát is növeli.

Ha valaki mégis illatosítani szeretné a ruháit, a mosógép öblítő adagolójába érdemes tiszta illóolajakat tenni, mégpedig úgy hogy alkoholban oldjuk és vízzel hígítjuk. Én a jázmin, narancs kombinációra szavazok!

A mosódiónak csak előnye van: olcsó, környezetbarát, lebomló, kíméletes a ruhákhoz, kíméletes a bőrhöz, és univerzális, mert lehet belőle készíteni: mosószert, mosogatószert, háztartási tisztítószert, felmosószert, sampont, folyékony szappant, ékszer- és fémtisztítót, növényvédő szert és kutyasampont!

Én úgy tapasztaltam, hogy az ebből készült sampon a legszuperebb!
10 felet felrakok a tűzhelyre 1,5 liter vízben és forrástól számítva még 10 percig főzöm. Hagyom állni, s amikor langyos leszűröm. Aztán szépen átöblítem, átmosom a hajam. (Lavórban, ahogy nagyanyáink is tették. Talán kicsit középkorinak tűnhet a módszer, de megéri a fáradtságot...) Vigyázni kell, hogy szembe ne kerüljön, mert csíp!

Hajkondicionálónak pedig fél deci almaecetet felhígítok 2 liter langyos vízzel és átöblítem a hajam. Az almaecet egy aminosav híján teljes fehérje, szép fényessé és könnyen fésülhetővé teszi a hajat.

Ha mosogatásra, felmosásra, vagy konyhai, fürdőszobai tisztítónak szeretnénk használni, akkor egy marék diót forraljunk fél liter vízben 15 percig, majd ha kihűlt, szűrjük le és adhatunk hozzá 20 csepp eukaliptusz, teafa vagy citromolajat. Ha adunk hozzá ezüstkolloidot, azzal növelhetjük az eltarthatóságát, mert ha nem használjuk el, pár nap alatt megbuggyan.

Mindenkinek jó kísérletezést! Az www.Andio.hu oldalon találhattok még egy csomó hasznos tippet a mosódióval kapcsolatban!

Forrás: www.hennahut.com www.botanical.com Pankay Oudhia cikke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése