2010. március 13., szombat

Babamasszázs

Már a születés utáni második napon el lehet kezdeni. Én a kisfiammal annak idején, akkor kezdem. Az elején kicsit meglepődött, mégis nyugalommal tűrte. Először csak pár perccel indítottunk majd kb. 10-15 percre növeltük az időtartamot.

Mivel nagyon icergő-mocorgó baba volt a masszázs soha nem volt hosszú, de láthatóan érvezte. Hat hónapos koráig minden nap masszíroztam az esti rituálé részeként. Aztán már csak 2-3 naponta 9 hónapos koráig, mivel Ádinak nem volt türelme, sok dolga volt már akkor is :-)

Én Frédéric Leboyer: Shantala című könyve alapján csináltam a masszázst, és mindenkinek tiszta szívből ajánlom.  A babamasszázst egyébként a gyermek 5-6 éves koráig nyugodtan lehet alkalmazni, ha kicsi szereti, sőt van olyan gyerek aki kéri is!

Az érintés létfontosságú a gyermekek fejlődéséhez, és az a csecsemő aki nem kapja meg a számára szükséges babusgatást, valamilyen bőrbetegség tüneteivel követeli ki magának a törődést, a bőrtünet kezelésével ugyanis kicsalja az áhított érintést, simogatást.
Bár sokszor a szeretetben és simogatásban nincs hiány, viszont bőven van a kicsiket körülvevő vegyszerekből... Mosószer és öblítőszer maradványok a textíliákon, és kicsikre kent kozmetikumok, babafürdetőszer, babaolaj, sampon. Csupán ez az 5 dolog legalább 50 olyan veszélyes anyagot tartalmazhat, ami allergiát okozhat. Erről az előző bejegyzésben olvashattok bővebben.

Az Ayurvéda a babák érzékeny bőrének ápolásához nyári melegben a kókuszolajat ajánlja, mivel hűtő hatású. Télen, tavasszal a mustárolajat, mert melegít.
Az olaj használata nagyon fontos, mert azon túl hogy ápolja, védi a bőrt, a keringésbe jutva erősíti az izmokat, és táplálja mind a 7 szövetet. A masszázs serkenti a vérkeringést, átmozgatja a pici testet, harmonizálja a légzést és erősíti az immunrendszert. De ami még ezeknél is fontosabb szerintem, hogy a közvetlen szeretetteljes bizalmi kapcsolat kialakulását segíti az anya/apa és gyermeke között. (ne felejtkezzünk el az apukákról sem)
Akinek a mustárolaj illata túl erős, kipróbálhatja a mandulaolajat, ami édes, és szintén melegítő hatású. Azt gondolom a shea vaj is kiváló nyári bőrápoló!

A esti fürdő után érdemes beikatani, mert nyugatató hatású, és lesz ideje az olajnak beszívódni a bőrbe. Ha mégis inkább napközben ütemeznétek be fontos, hogy ne közvetlenül szoptatás vagy etetés után, vagyis ne tele pocival masszírozzuk a kicsit, mert hányás lehet a vége.

A fürdéshez szerintem a tiszta növényi szappan tökéletesen megfelel, nem kell hogy habban ússzon a gyerek, és nem fogja szárítani a bőrét.

A csecsemő és kisgyermekkor kapha időszak minden ember életében, mert ez az az időszak amikor épül a test, tehát a föld minőségeire van szükség leginkább. Ez lehet a magyarázata gyerekek édes íz iráni vonzódásának. A test táplálását szolgáló ízek: az édes, sós, savanyú. A szövetek lebontását, tisztítását támogató ízeket mint, a keserű, csípős és fanyar, ösztönösen kerülik is a kisgyerekek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése