2010. február 3., szerda

Mustár - mag - olaj - zöld

Létezik, fehér (Sinapis alba), barna és fekete (Brassica nigra) mustármag. Itthon főleg savanyúságok ízesítésére használják. Indiában magját és olaját is széles körben használják. Főzéshez főként Észak Indiában, különösen Bengálban és Pandzsáb államban. 2-3 mm-es kerek magjaiból nyerik az olajat, ami borostyán sárga színű és melegítő hatású, pikáns mustárillatú.
Csökkenti a Vata és Kapha dosát, a Pittát növeli. Külsőleg, izületi gyulladásra, és fejmasszázshoz használják, mert erősíti a hajhagymákat, serkenti a vérkeringést és  ezáltal a hajnövekedést is. Megfázás esetén köhögés enyhítésére is alkalmazható - naponta 2x kenjük be vele a mellkast, hátat.
Főzéskor, a többi olajtól eltérően, mindig hirtelen felmelegítik forráspontig, hogy könnyebben emészthetőbbé tegyék és lágyítsák erőteljes ízét. A többi hidegen sajtolt olajhoz képest sokáig eláll, ezért használják pickle készítésére (pickle: fűszeres étvágycsináló - napon szárított zöldség-gyümölcs keverék, ami funkciójában hasonló a magyar ecetes savanyúságokhoz, bár az indiai verzió sosem ecetes, az arabok és pakisztánok eceteset is készítenek)
Leginkább a kapha alkatnak ajánlható az olaj főzéshez, de csak kis mennyiségben, és inkább alkalmanként mint mindennapos használatra.
Zöldje igen gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. (A,C vit. kalcium, magnézium, foszfor, folsav, kén stb. Használhatjuk salátákba, lépréselésre (érdemes sárgarépalével keverni), de sohasem magában, mert erős íze gyomorirritációt okozhat. Lehetőleg ne főzzük a zöldjét, mert oxálsavtartalma szervetlenné válik és oxálkőként lerakódhat a vesékben.
Hasznos anyagtartalmánál fogva zöldjének fogyasztása sokféle problémában segítséget nyújthat: csonterősítő, jótékonyan hat a szívműködésre, serkenti a vérképzést, vértisztító, szabályozza a vérnyomást, javítja a látást, javítja a haj, bőr és a körmök állagát.
Magjait emésztési panaszok, székrekedés, felfúvódás, érelmeszesedés, anyagcserezavarok, magas vérnyomás, epe-májbántalmak, reuma-isiász (külsőleg porrá őrölt magokból meleg vízzel készült pasztát kenünk a kezelendő felületre- 10-15 perc után eltávolítjuk- vigyázat érzékeny bőrűeknél komoly bőrirritációt okozhat, zsíros krémmel, vagy valamilyen olajjal kezeljük a felületet a kezelés után) bőrkiütések, hideg-kéz és láb esetén,  hörghurut esetén és vértisztítóul alkalmazzák.

Hamarosan itt a tavasz, és ránktör a méregtelenítési láz. Rengeteg csodamódszer és szer van, én mégis egy régi bevált módszert ajánlok, egyszerű, hatékony és olcsó: mustármagkúra! Mindenféle bélparazitát elpusztít, letisztítja a bélbolyhokat, megszépíti a bőrt.
3-6 héten keresztül éhgyomorra, 1 evőkanál fekete vagy fehér mustármagot, nyeljünk le szétrágás nélkül egy pohár vízzel, de lehet 3x1 csapott teáskanálnyi is étkezések előtt 20 perccel. (gyomor-bélfekélyben, vesebetegségben ill. divertikulózisban szenvedők ne próbálják ki!)

Egy finomság mustárolajjal - Massala Muri
5dkg puffasztott rizs
1-2 db kis paradicsom
1 db kis fürtös uborka
1 kis fel lilahagyma
só, kicsi (citromlé)
mustárolaj
Az apróra vágott zöldségeket, összekeverjük a sóval a mustárolajjal és a puffasztott rizzsel

Én Bengálban, Navadvipban és Majapurban ettem ilyet, utcai árusnál, újságpapírtölcsérből, és egyszerűen mennyeinek tűnt a maga egyszerűségében! Lehetett még rá kérni  fűszerkeveréket (massala=fűszerkeverék) de én nem kértem, a sok csípős étel után vágytam a fűszermentességre.

Mustármagot bármilyen salátára szórhatunk ízesítőül, csak előtte szárazon pirítsuk meg, amíg pattogni nem kezd! Így már nyugodtan el lehet rágcsálni a magokat, kellemes "dió" ízűek lesznek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése