2010. február 23., kedd

Prakruti - Az egyéni alkat

Az Ayurvéda egyik alaptétele, hogy mindannyian mások vagyunk. Születésünktől fogva, mindannyiunk egy meghatározott testtípussal és mentális alkattal rendelkezünk, nyugaton mindezt a genetikának tulajdonítják.
Az ayurvéda szerint az egyéni alkat kialakulásáért felelős tényező, a fogantatás idején a spermiumok és a petesejt természete, az évszak és a méhen belüli feltételek, a terhesség alatt az anya által fogyasztott ételek és életmód, a magzatot létrehozó elemek természete.

A lelki, vagy mentális tulajdonságokat a 3 kötőerő (guna) határozza meg, míg a fizikai alkat tulajdonságait a  3 dosha meghatározott aránya alakítja. Miután a fizaikai alkat létrejött, jellemzői élethosszig tartóan maradandók, a pszihológiai tulajdonságok változhatnak.

A prakriti ismerete elengedhetetlen az egészség fenntartásában, a betegségek megelőzésében és a megfelelő gyógymódok kiválasztásában is, mivel ez alapján ajánl különféle programot az egyensúly megtartására vagy helyre állítására.
A 3 dosha (A dosha szó fordítása: ami elromlik / valódi jelentése: működési elv) kombinációjából  tíz típus jöhet létre, bár egyes könyvek csupán hetet említenek.
1, egyszerű dosha domináns típusok: Vata, Pita, Kapha
2, kettős típusok: Vata-Pita, Pita-Kapha, Kapha-Vata, Pita-Vata, Kapha-Pita, Vata-Kapha
3, kiegyensúlyozott típus: Vata-Pita-Kapha (a legritkább)

A pszichológiai alkat három alaptípusa a szattvikus, a radzsaszikus és a tamaszikus.
A szattvikus tulajdonságokkal rendelkezők intelligensek, jó memóriával rendelkeznek, ösztönszerűen vonzódnak az egészséges életmódhoz. Udvariasak, kedvesek, örömmel elfogadják az életben betöltött szerepüket és anyagi helyzetüket. Nincs erős vágyuk az anyagi gyarapodásra vagy hatalmi pozíció betöltésére. Általában hívő emberek. Nyugodt, csöndes természetűek, mind a fájdalomra, mind az örömre megfelelően reagálnak. (A szattva a jóság kötőereje.) 6 különböző szattvikus alkatot különböztetnek meg.

A radzsaszikus természetűeknek átlagos az intelligenciájuk, változó memóriával rendelkeznek. Dinamikus energiájuknál fogva nem elégedettek helyzetükkel. Állandóan küzdenek az anyagi gyarapodásért, pénzért, hatalomért. Ambiciózusak, szorgalmasak, törekvők. Indulatos, heves természetűek, egoisták. Néha bátrak és kegyetlenek is. 6 féle radzsaszikus alkat létezik. (A radzsasz a szenvedély kötőereje.)

Tamaszikus beállítottságú személyek unintelligensek, rossz memóriájúak, lusták és tudatlanok. Nem kívánnak semmi újat megtanulni, legyen az akár munka, akár bármi más. Tisztátalanok testben, szellemben és beszédmodorban egyaránt. Főként az evés, ivás, alvás érdekli őket, kerülik a fizikai és a szellemi munkát. 3 típusuk ismert. (A tamasz a tudatlanság kötőereje.)

Egészség-betegség szempontjából a testtípus, vagyis az uralkodó doshák meghatározása a legfontosabb. A pszihológiai alkaton, a jóga különböző technikáival, meditációval változtatni lehet bizonyos mértékig.


Forrás: Dr. Sunanda Ranade: Ayurvedic Indian Cooking
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése