2010. február 8., hétfő

Kókusz

Itthon leginkább fehér pehelyként és raffaelloként szembesülünk vele, bár a nagyobb élelmiszerboltokban már 150,-ft-ért kapható friss kókusz is. Senkit sem szabad hogy elbátortalanítson, kemény héja, mert annyira azért nem kemény dió (a feltörése)!

Fontos, hogy ha friss kókuszt vásárolunk, nézzük meg, hogy az alján lévő 3 szem, ne legyen penészes, és a héjj ne legyen repedt. Ha megrázzuk, jó jel ha lötyögő hangot hallunk, valószínű, hogy nem túl régi, mert még nem száradt ki a kókusztej.
Feltörésekor első lépés, hogy szúrjuk ki az egyik kis fekete lyukat, és csorgassuk ki a tejet belőle, majd tegyük előmelegített sütőbe (200 fokra) 15 percig, vagy amíg megreped a héj. Ha jól odavágjuk a vágódeszkához, vagy a küszöbhöz, szépen kettétörik, és kiszedhetjük a húsát, amiről egy jó éles zöldséghámozóval még el kell távolítsuk a vékony barna réteget. A friss kókusz pár napig eltartható hűtőben, vagy bátran fagyasszuk le.

Olaját a húsból préselik. Édes, hűtő minőségű. Pitta alkatnak ajánlott, a kaphát növeli, vata dosára semleges hatású.
Táplálja és puhává teszi a bőrt. Napégésre, gyulladásra, pszoriázis és ekczéma esetén, cserepes ajkakra ajánlott.
nyáron naptejnek is kiváló mivel nedvesíti a bőrt és visszaveri a napsugárzást, bár félek, amilyen erősek a sugarak, érzékeny bőrűeknek már biztosan nem ad elég védelmet.
Az ayurvéda alkalmazza pitta dosa túltengésekor, lázzal járó száraz köhögésre, és a tüdő égő érzésére, lázzal járó fertőző betegségekből való lábadozáskor erősítőként, bőrproblémákra. Telítettlen zsírsavakban gazdag, és az egyik legkönnyebben emészthető olaj.

A kókuszolaj szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, fehér színű, és hacsak szintetikus illatanyagot nem adtak hozzá, nincs illata. Kivétel a kék dobozos Parachute, aminek nagyon finom aromája van és 100%ban természetes.

A dél-indiai konyha kedvel fűszere, édes és sós ételekhez egyaránt. A kókusztejben gazdag kókuszdiót, amin még rajta van vastag zöld héjja, sajnos itthon nem lehet kapni, pedig isteni nedű. Annak ellenére, hogy tejnek hívjuk, nem fehér színű, hanem áttetsző. Ám bizonyos értelemben mégis tej, mert rendkívül tápláló, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és lugosító hatású. Pitta és Vata alkatúaknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása, kapha alkatúak mértékkel fogyasszák.



Kókuszcsatni - mártogató szósz sült csemegékhez

10 dkg kókuszreszelék kávédarálón finomra darálva
1dl joghurt
1 tk fekete mustármag
2 db zöld csilipaprika apróra vágva
1/2 tk ghí
1/2 tk só
tetszés szerint egy kis citromlé
Olvasszuk meg a ghít egy edényben, pirítsuk meg a mustármagot, (amíg pattogni nem kezd), keverjük bele a csilipaprikát és pár másodpercig hevítsük, hogy az ereje kioldódjon a ghíben. Majd a ledarált kókuszreszeléket keverjük össze a joghurttal, sóval és a fűszeres ghível. Pár napig eláll a hűtőben.
Ha friss kókuszból készítjük, akkor használjuk fel a kókusztejet és ha elég, akkor a joghurt elhagyható.

Kókuszos-káposztás rizs

1 csésze rizs
3/4 csésze kókuszreszelék
1 nagy fej vöröshagyma felaprítva
2 csésze gyalult édeskáposzta
1 csésze zöldborsó
1 tk garam masala (készen kapható fűszerkeverék)
1/2 tk kurkuma
1 rúd fahéj
2 zöldkardamon
1-2 szegfűszeg
1 gerezd fokhagyma
ujjnyi friss gyömbér reszelve, vagy 1/2 tk száraz őrölt gyömbér
1 zöld csili apróra vágva, elhagyható
1-2 evőkanál napraforgóolaj, vagy 1 ek. ghí
ghín vagy olajon megpirítjuk a fűszereket: fahéj, kardamom, szegfűszeg, garam masala, gyömbér hagyma, ebben a sorrendben, majd adjuk hozzá a rizst és a kókuszreszeléket, kicsit pirítsuk össze, öntsük fel 2 csésze vízzel, majd tegyük bele a káposztát, zöldborsót, sót. 10 perc múlva adjuk hozzá a fokhagymát, és főzzük még pár percig. Melegen tálaljuk!

A ráadás, egy kakukktojás, mert nem illik ide, de mivel Hédinek tartozom ezzel és én vagyok a blogszerkesztő:

Tökmagos fűszeres keksz

50dkg liszt vegyes ( 40% rozs, 40% teljes graham, 20% sima)
1 púpozott teáskanál himalája só
1 tk cukor, 1 csomag sütőpor,
1/2 dl hidegen sajtolt napraforgó v. földimogyoró olaj
1-2 ek joghurt v. tejföl
2 tk korianderpor, 1 tk gyömbérpor, 1 tk feketekömény
5-10 dkg tökmag
A száraz alapanyagokat összekeverjük egy tálban, hozzáadjuk a joghurtot, olajat és annyi meleg vizet hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Belegyúrjuk a tökmagok felét. A másik felét a nyújtáskor szórjuk rá. kb. 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük sós-cukros tejjel és tetszőleges formákat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben max. 15 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése