2010. január 27., szerda

Szezám - tárulj!


A szezámmagot és olaját ősidők óta használják Kínában és Indiában is, ott Tila vagy Gingelly olajnak nevezik. Három fajta szezámmag létezik: fehér, vörös és fekete. Gyógyászati szempontból a fekete a legértékesebb, ez tárolja a legtöbb napenergiát, Indiában mégsem ezt használják főzéshez leggyakrabban, mivel a halotti ceremóniák egyik kelléke.Olajpréselésre a fehér és a fekete magokat egyaránt használják, sőt pirított szezámmagból is készítenek olajat, ennek színe a legsötétebb. A világos magok több mint 50%-a zsiradék. Magas az ásványi anyag tartalma is. 10dkg fedezi a szervezet napi kálciumszükségletét, továbbá 5,5gramm foszfort, 10gramm vasat és B vitamin komplexet tartalmaz. Lecitintartalma segíti az agyműködést. Gazdag aminosavakban, így ha rizzsel, tejjel vagy hüvelyessel párosítva fogyasszuk, teljes fehérjét ad. Az enyhe pirítás még ízletesebbé teszi. A közel keleti konyha tahinit, szezámvajat készít belőle, japánban pedig sóval keverve és megőrölve használják ízesítésre, gomasio néven.


Az Ayurvéda igen széles körben használja, mind belsőleg mind külsőleg.
Minőségét tekintve, édes, keserű, melegítő, a vátát csökkenti, pittát és kaphát növeli. Olaja a száraz, érett bőr kiváló ápolószere. Képes kiszűrni a napfény UV sugárzásának 45%-át.

Táplálja a csontokat, fogakat, gyulladáscsökkentő, lágyító és hashajtó, fiatalító és erősítő szer. Ajánlott táplálék tüdőgyengeség, ínysorvadás, krónikus székrekedés, hajhullás, csontritkulás, betegségből való lábadozás és soványság esetén. Fogyasztása növeli a potenciát, és a spermaszámot.
A rendszeres szezámolajas masszázs enyhíti az izületi fájdalmat és a duzzanatot.
Szattvikus, az elmében a jóság minőségét erősíti, ezért a jógik kedvelt eledele. Napi 3dkg mag fogyasztása ajánlott.


Én nagyon szeretem, és hogy ti is kedvet kapjatok írok még egy pár tippet:
- a pirított szezámmagot szórjatok a túrós tésztára szalonna helyett

- házilag készített müzli egyik alkotója lehet ( rozs-búza-zab pehely szárazon pirítva, mazsola, aszaltszilva, sárgabarack, mogyoró, mandula, dió, szezámmag, melegen összekeverve őrölt fahéjjal és lecsorgatva mézzel)

- mézes szezámszelet- szezámmagot megpirítunk, vigyázva, nehogy odaégjen, s miután levettük a tűzhelyről csorgassunk rá mézet, várjunk egy kicsit hogy felolvadjon és keverjük össze alaposan a magokkal, egy fémtálcára egyengessük el a mézes magot és amikor megszilárdul egy éles késsel kockázzuk fel

- fasírtot is panírozhatunk benne

- sós apró süti vagy keksz készítésekor, ne csak a tetejére szórjunk, hanem a tésztába is keverjünk szezámmagot


- szezámkrém szendvicshez - a fele magot megpirítjuk a másik felét natúron hagyjuk, megdaráljuk kávédarálón, annyi joghurtot adjunk hozzá, hogy jól kenhető krémet kapjunk, fűszerezzük, sóval, borssal, fokhagymakrémmel, őrölt köménnyel vagy korianderrel

- fűszersó: 5 rész pirított őrölt szezámmag, 2 rész szárazon pirított őröl köménymag, 1 rész tengeri só vagy himalája só

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése