2012. október 8., hétfő

Ayurvéda a vízfogyasztásról



Mindennapi életünk során néha kevés figyelmet fordítunk a vízivásra, különösen a téli hónapokban.
Az ayurvéda bőséges útmutatást nyújt arra, hogy hogyan, mikor és mennyi vizet igyunk.

 Az ayurvédikus gyógyászat kiemelt hangsúlyt fektet az emésztőrendszer jó működésére. A vízivás ezt közvetlenül befolyásolhatja.
A vízfogyasztás emésztés után erőt ad a testnek, étkezés közben nektár, közvetlenül evés után méreg, emésztési zavarok esetén pedig gyógyszer.
Étkezés után 2-3 órával a vízivás a test folyadék háztartásának fenntartásában segít és így lehetővé teszi a sejtek szövetek zavartalan működését. Egyensúlyban tartja az agni-t (agni jelentése tűz, itt az emésztés erejét jelenti). Tisztítja az emésztőrendszert, megvéd a mérgek felhalmozódásától.
Étkezés közben a vízivás segíti a nyál, és az emésztőnedvek elkeveredését az étellel rágás közben.
Közvetlenül étkezés után a vízivás felhígítja az emésztőnedveket és rossz emésztést okozhat. Ha ez krónikussá válik, csökken az emésztés ereje. Mérgek halmozódnak fel először az emésztőrendszerben, majd az egész testben.

Általános tanácsok:
-reggel ébredés után igyunk 1-2 pohár langyos vizet (esetleg pár csepp citromlével)
-ne igyunk étkezés előtt 1 illetve étkezés után 2 órán belül
-ne igyunk közvetlenül vizelet vagy székletürítés után
-igyunk pár kortyot étkezés közben
-kerüljük a hideg vízivást tea, kávé, tej fogyasztása előtt illetve utána
-ne igyunk közvetlenül nehéz fizikai terhelés után
-a napi víz mennyiség 2-2.5 l
-kerüljük a vízivást ha túl éhesek vagyunk
-vegyük figyelembe egyéni alkatunkat, egészségi állapotunkat, és az évszakokat
-ne igyunk hosszabb időn át műanyag palackban tárolt vizet
-soha ne igyunk jéghideg vizet

Végül igyekezzünk figyelni és megérteni testünk természetes igényeit!

Írta: Sonnenvirth Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése