2012. október 12., péntek

Pitta kiegyensúlyozó étrend




A megfelelő étrend, hűtő, kicsit szárító és enyhén nehéz.
Az étkezésben ajánlott ízek: az édes, keserű és a fanyar, az enyhe és kevert ízek kiegyensúlyozzák. Nyári időszakban ajánlott a bőséges mennyiségű nyers étel és különböző gyümölcs és zöldséglevek fogyasztása, erős fűszerezés nélkül. 
Kerülendő ízek közé tartozik, a csípős, savanyú és a sós.
 A Pitta alkatnak bőséges a folyadékigénye.Nyáron, illetve melegben a vizet és az italokat ajánlatos hűvösen fogyasztani, de semmiképpen sem jéghidegen.Téli időszakban kerüljük a hideg italokat és betegség, gyenge emésztés és hideg idő esetén az étkezések nagy részét is inkább a főtt, meleg alkossák! A kávé és az alkohol minden formája kerülendő, de a tea megengedett (akár zöld, akár fekete).
Kerülendőek a túl fűszeres, sok olajjal készült, túlfőtt ételek. Általában három étkezés elegendő, de a késő esti étkezést mindenképpen kerülni kell.

Gyümölcsök
Ajánlott:
Alma, gránátalma, körte, ananász, dinnyék, szőlő, szilva, narancs, füge, datolya, sárgabarack, kókusz, narancs, mazsola
Kerülendő:
Grapefruit, citrom, banán, savanyú bogyós gyümölcsök, cseresznye, meggy, őszibarack, papaya

Zöldségek
Ajánlott:
Articsóka, karfiol, zeller, spárga, paprika, brokkoli, kelbimbó, karfiol, endívia, fejes saláta, káposzták (kel, fejes), fehér burgonya, paszternák, gomba, zöldbab, borsó, uborka, petrezselyem, kelbimbó, tökfélék, sütőtök, kukorica
Kerülendő:
Chili, nyers hagyma, paradicsom, avokádó, fehérrépa, sárgarépa, spenót, padlizsán, retek, torma, édesburgonya
 
Gabonafélék
Ajánlott:
Búza, árpa, rizs, zab, barnarizs, kusz-kusz, barnarizs
Kerülendő: (alkalmanként elfogadható)
Amarant, Quinoa, kukorica, köles, rozs, hajdina

Hüvelyesek
Ajánlott:
Mungóbab, szója, feles borsó, csicseriborsó, fejtett bab
Kerülendő:
Vörös lencse, főtt tofu, toor és urad dhál

Olajos magvak
Általában kerülendő mindenféle olajos mag, kis mennyiségben fogyasztható: mák, kókusz, tökmag és napraforgó mag pirítva
Ha erősen tápláló étrendre van szükség, ami fehérjében gazdag, részesítsük előnyben az olajos magvakat, mert kevésbé növelik a pittát, mint bármilyen hús, vagy hal. Ilyen esetben fogyasszunk kis mennyiségben, csökkenő sorrendben a következőket is:
Szezámmag, fenyő, mandula, kesu, dió, törökmogyoró, pekán

Olajok
Ajánlott:
kókusz, napraforgó, szója, pórsáfrány, olíva, dió, avokádó (az utóbbi három néha elfogadható)
Kerülendő:
szezám, mandula, mogyoró, kukorica, mustár, sárgabarackmag,  margarin, állati zsiradék, kevert növényi olajok

Tejtermékek
Ajánlott:
Vaj, ghí, túró, házi tehéntej, tejszín,
Kis mennyiségben ritkán elfogadható: lágy, puha sajtok, kecsketej, házi jégkrém, édesített joghurt
Kerülendő:
Joghurt, kefir, sózott sajtok, kemény sajtok, tejföl, író, tejpor

Édesítők
Ajánlott:
Nyerscukor, barnacukor, árpamaláta, datolya, juharszirup, sukanat (napon szárított nádcukorlé) friss méz, gyümölcscukor
Kerülendő:
Öreg méz, melasz, fehér finomított cukor, mesterséges édesítőszerek

Fűszerek
Ajánlott:
Koriander, édeskömény, kardamon, menta, sáfrány, kömény, fekete kömény, curry levél, kapor, kurkuma,
Kerülendő:
Ánizs, babérlevél, bazsalikom, cayanne bors, görögszéna, majoranna, mustármag, oregánó, pirospaprika, rozmaring, zsálya, kakukkfű, fokhagyma, feketebors, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, torma, csili. jódozott só

Ajánlott vitaminok és nyomelemek
B, K, kalcium, vas Az erős emésztés miatt a Pitta alkatúak képesek kivonni a számukra szükséges elemeket, de a táplálék-kiegészítőket is jól kezelik, más típusoknál viszont gyengíti az emésztés erejét.

Ajánlott teák, italok
Szederlevél, hibiszkusz, macskakarom, kamilla, krizantém, feketenadálytő, gyermekláncfű, bodzavirág, édeskömény, komló, jázmin, levendula, citromfű, lótusz, golgotavirág, borsmenta, fodormenta, málnalevél, rózsaszirom, ibolya
Gránátalma-, ananász-, tőzegáfonya lé, illetve zöldséglevek, zeller és zöld növények leve
Kerülendő:
Ajwan, szegfűszeg, kukoricabajusz, eukaliptusz, gyömbér, ginzeng, osha, zsálya



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése