A megfelelő étrend, hűtő,
kicsit szárító és enyhén nehéz.
Az étkezésben ajánlott ízek:
az édes, keserű és a fanyar, az enyhe és kevert ízek kiegyensúlyozzák. Nyári
időszakban ajánlott a bőséges mennyiségű nyers étel és különböző gyümölcs és zöldséglevek fogyasztása, erős fűszerezés
nélkül.
Kerülendő ízek közé tartozik, a csípős, savanyú és a sós.
A Pitta alkatnak bőséges a folyadékigénye.Nyáron, illetve melegben a vizet és az italokat ajánlatos hűvösen fogyasztani, de semmiképpen sem jéghidegen.Téli időszakban kerüljük a hideg italokat és betegség, gyenge emésztés és hideg idő esetén az étkezések nagy részét is inkább a főtt, meleg alkossák! A kávé és az alkohol minden formája kerülendő, de a tea
megengedett (akár zöld, akár fekete).
Kerülendőek a túl fűszeres,
sok olajjal készült, túlfőtt ételek. Általában három étkezés elegendő, de a
késő esti étkezést mindenképpen kerülni kell.
Gyümölcsök
Ajánlott:
Alma, gránátalma, körte,
ananász, dinnyék, szőlő, szilva, narancs, füge, datolya, sárgabarack, kókusz,
narancs, mazsola
Kerülendő:
Grapefruit, citrom, banán, savanyú
bogyós gyümölcsök, cseresznye, meggy, őszibarack, papaya
Zöldségek
Ajánlott:
Articsóka, karfiol, zeller, spárga,
paprika, brokkoli, kelbimbó, karfiol, endívia, fejes saláta, káposzták (kel,
fejes), fehér burgonya, paszternák, gomba, zöldbab, borsó, uborka,
petrezselyem, kelbimbó, tökfélék, sütőtök, kukorica
Kerülendő:
Chili, nyers hagyma,
paradicsom, avokádó, fehérrépa, sárgarépa, spenót, padlizsán, retek, torma,
édesburgonya
Gabonafélék
Ajánlott:
Búza, árpa, rizs, zab,
barnarizs, kusz-kusz, barnarizs
Kerülendő: (alkalmanként
elfogadható)
Amarant, Quinoa, kukorica,
köles, rozs, hajdina
Hüvelyesek
Ajánlott:
Mungóbab, szója, feles borsó,
csicseriborsó, fejtett bab
Kerülendő:
Vörös lencse, főtt tofu, toor
és urad dhál
Olajos magvak
Általában kerülendő
mindenféle olajos mag, kis mennyiségben fogyasztható: mák, kókusz, tökmag és
napraforgó mag pirítva
Ha erősen tápláló étrendre
van szükség, ami fehérjében gazdag, részesítsük előnyben az olajos magvakat,
mert kevésbé növelik a pittát, mint bármilyen hús, vagy hal. Ilyen esetben
fogyasszunk kis mennyiségben, csökkenő sorrendben a következőket is:
Szezámmag, fenyő, mandula,
kesu, dió, törökmogyoró, pekán
Olajok
Ajánlott:
kókusz, napraforgó, szója,
pórsáfrány, olíva, dió, avokádó (az utóbbi három néha elfogadható)
Kerülendő:
szezám, mandula, mogyoró,
kukorica, mustár, sárgabarackmag, margarin, állati zsiradék, kevert növényi
olajok
Tejtermékek
Ajánlott:
Vaj, ghí, túró, házi
tehéntej, tejszín,
Kis mennyiségben ritkán
elfogadható: lágy, puha sajtok, kecsketej, házi jégkrém, édesített joghurt
Kerülendő:
Joghurt, kefir, sózott
sajtok, kemény sajtok, tejföl, író, tejpor
Édesítők
Ajánlott:
Nyerscukor, barnacukor,
árpamaláta, datolya, juharszirup, sukanat (napon szárított nádcukorlé) friss
méz, gyümölcscukor
Kerülendő:
Öreg méz, melasz, fehér
finomított cukor, mesterséges édesítőszerek
Fűszerek
Ajánlott:
Koriander, édeskömény,
kardamon, menta, sáfrány, kömény, fekete kömény, curry levél, kapor, kurkuma,
Kerülendő:
Ánizs, babérlevél,
bazsalikom, cayanne bors, görögszéna, majoranna, mustármag, oregánó,
pirospaprika, rozmaring, zsálya, kakukkfű, fokhagyma, feketebors, fahéj,
szegfűszeg, szerecsendió, torma, csili. jódozott só
Ajánlott vitaminok és
nyomelemek
B, K, kalcium, vas Az erős
emésztés miatt a Pitta alkatúak képesek kivonni a számukra szükséges elemeket,
de a táplálék-kiegészítőket is jól kezelik, más típusoknál viszont gyengíti az
emésztés erejét.
Ajánlott teák, italok
Szederlevél, hibiszkusz, macskakarom,
kamilla, krizantém, feketenadálytő, gyermekláncfű, bodzavirág, édeskömény,
komló, jázmin, levendula, citromfű, lótusz, golgotavirág, borsmenta,
fodormenta, málnalevél, rózsaszirom, ibolya
Gránátalma-, ananász-,
tőzegáfonya lé, illetve zöldséglevek, zeller és zöld növények leve
Kerülendő:
Ajwan, szegfűszeg,
kukoricabajusz, eukaliptusz, gyömbér, ginzeng, osha, zsálya
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése