2010. január 19., kedd

Ghí - a vaj varázslata

Mivel ez a kedvencem, ezzel kezdek!

Indiában ősidők óta használják. Folyékony aranynak is nevezték csodálatos tulajdonságai miatt. A hindu vallás rituáléinak egyik fontos kelléke, a templomokban az Isteneknek ajánlott lámpásokat és tüzet mindig ghível táplálták és táplálják napjainkban is, valamint a házavatók és esküvők tűzceremóniáin is ez az egyik áldozati kellék.

Az Ayurvéda nagyra értékeli. Az egyik legősibb szattvikus étel, és fiatalító elixír. Minőségét illetően a vélemények megolszlanak. Amadea Morinigstar szerint édes könnyű és olajos, Sunanda Ranade szerint édes, fanyar, hideg és nehéz. Abban viszont megegyeznek, hogy Vata jellegű problémák (álmatlanság, nyugtalanság, soványság, puffadás, felfúvódás, székrekedés, kitűnő orvossága. Külsőleg, nemcsak a száraz bőr kiváló ápolószere, hanem különböző gyógynövényes kenőcsök alapja, égésre, bőrkiütésre és egyéb panaszokra. Étkezés közben kis mennyiségben (1 teáskanál) fogyasztva növeli az agnit, az emésztés tüzét, vagy nyugatiasan mondva segíti az emésztőnedvek és enzimek kiválasztását.
A vajnál és más olajoknál könnyebben emészthető és segíti más tápanyagok felszívódását. Segíti a testben lévő folyadékok egészséges áramlását, eltávolítja és oldja blokkokat. Ahogyan a hidegen sajtolt olíva olaj stimulálja az epeáramlást a májból és az epehólyagból, felszabadítva az esetleges tolulást, ugyanezt teszi a ghí az egész testben.

Gyógyszerek vivőanyagaként évezredek óta használják, mert növeli azok hatékonyságát. Néhány példa:külsőleg édesgyökérrel sebgyógyító, shatavarival (indiai spárga) termékenységet fokozó, keserű gyógynövényekkel kombinálva lázcsillapító, májerősítő.
Táplálja az idegrendszert, javítja az agyműködést és a memóriát.

Enyhe hashajtó hatású: 1-2 teáskanál ghí 1 csésze forró tejjel este, lefekvés előtt.

Az orrjáratok kenésére (nasya) is használható, este és reggel, megóvja szárazságtól, tisztítja az orrüreget.

Erősíti a pitát is, Kapha alkatúak csak mértékletesen használják.

Keleti fűszerüzletekben lehet megvenni, és sajnos nem mindig tiszta. Mindenképpen el kell olvasni az összetevők listáját, mert sajnos én kaptam már szép csomagolásban állítólag tiszta ghít, ami 1-2% hozzáadott aromát is tartalmazott, és borzasztó rossz volt…

Bárki megpróbálkozhat az elkészítésével, otthon, mert végtelenül egyszerű, bár nagyobb mennyiség esetén időigényes. 40dkg vajból kb. fél óra alatt készül el. Tiszta vajat megolvasztunk egy lábosban, úgy hogy az edény maximum 3/4 –ig legyen tele,( mivel a vaj ahogy forr, habzani fog, és nehogy kifusson), majd nagyon kicsire állítjuk a lángot, időnként megkeverjük, s mikor áttetsző aranysárgává válik a vaj, némán forr és csak kicsit buborékol, finom pattogatott kukoricához hasonló illatot áraszt, akkor kész. Levesszük a tűzről és óvatosan szűrjük át egy tiszta zárható fedelű üvegbe, vigyázni kell nehogy a lábos alján lévő üledék belekerüljön. (Ezt ha világosbarna akkor 2-3 napig főzéshez, szendvicskrémbe keverve fel lehet használni, de ha sötétbarna akkor ki kell dobni.)

Hűtés nélkül korlátlan ideig eláll. Talán Indiában is pont azért kezdték el készíteni , hogy a vajfelesleget tartósítsák. Egyébként Magyarországon az Őrség területén népi hagyomány volt a ghí készítése, bár arra már nem emlékszem, hogy nevezték.
A sütés során a víztartalom elpárolog, a fehérje pedig kiválik a lábos alján.

Próbáljátok ki, mert valóban Isteni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése