2013. május 14., kedd

A fejtetvek természetes ellenszerei A fejtetű említése is rettegéssel tölti el az emberek többségét, s azonnal az ollóra és borzasztó vegyszerek használatára gondolnak, pedig van természetes megoldás.

Az ájurvéda többféle módszert kínál, amelyeket a biztos siker érdekében egy héten át naponta kell alkalmazni, s nem szabad elfelejtkezni a fésű, sapka, párnák, huzatok, és törölközők fertőtlenítéséről sem!

1. Vöröshagymát vágjunk apróra és konyharuhába téve préseljük ki a levét, ezzel dörzsöljük be a fejbőrt. Egy óra múlva langyos vízzel öblítsük ki a hajból.

2. 10 szem manduláról (forró vízbe mártva néhány percre) héjazzunk le, kávédarálóban őröljük porrá  a magokat és keverjük össze négy evőkanál frissen csavart citromlével. Ezt a pasztát kenjük a fejbőrre, fél óra múlva mossuk ki  samponnal.

3. Különféle olajas pakolásokat lehet készíteni, az olajban megfulladnak a tetvek. Ha egzotikus megoldásra vágyunk, vegyünk mustárolajat, ez már önmagában is működik, de ha lehet fokozni  a hatást egy kis neem olaj  és egy csipetnyi kámfor hozzáadásával. (A mustárolaj egy kicsit csípi a fejbőrt, lehet hogy a hagyma és a citrom lé is, ha sebek vannak a fejbőrön akkor az olívaolajas teafás verzió a legtűrhetőbb!)

Az olajas pakolások esetén bőségesen kenjük be a fejbőrt, (a serkék a fejbőrhöz közel tapadnak a hajszálakhoz) fürdősapkát vagy nejlonszatyrot köthetünk a fejre hogy ne legyen minden maszatos. Lehet éjszakára is fennhagyni, de én azt gondolom elég 1-2 órát a fejen tartani, és akkor nem kell félni hogy mindent összekenünk.

A hajból az olajat pedig úgy lehet könnyebben kimosni, ha először samponozunk, csak azután vizezünk!

Ha nincsen mustárolaj a hidegen sajtolt olívaolaj is megteszi, egy deci olajhoz keverjük 10-15 cseppnyi teafaolajat, ez elpusztítja a serkéket is. Valamint a samponba is lehet teafaolajat csepegtetni (az előbb írt arányban, persze aztán össze kell rázni). A teafaolajas sampont naponta használva  korpásodástól és tetvektől sem kell tartani!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése