2013. április 5., péntek

Öt fűszer, ami nem hiányozhat a konyhából!
Az ájurvéda fontosnak tartja a fűszerek használatát, mert nem csak ízfokozás céljából ajánlja használatukat. A megfelelő fűszerezés támogatja az emésztést, jobbá teszi az ételek átalakítását, illetve a tápanyagok felszívódását és a salakanyagok kiválasztását.

 A főzés során, fűszerek nélkül nehéz természetűvé válnának az ételek, és elzárnák a test csatornáit, ami mérgek felhalmozódásához vezetne.
Másfelől a megfelelő fűszerezés tisztítja a testet, és gyógyhatásainál fogva, mint kiegészítő terápia alkalmazható a különböző diétákban.

Koriander
Keserű-csípős ízű, hűtő hatású fűszer. A koriandermag főzés során segíti a többi gyógynövény és fűszer asszimilálódását. Egyensúlyban tartja a testet és az elmét. Fontos az emésztésben, a légző-, és a vizeletkiválasztó rendszerben előforduló betegségek kezelésénél.

Gyömbér
Az univerzális gyógyszer. Csípős-édes ízű, melegítő hatású. Növeli az emésztés erejét, nyálkaoldó, gyulladás csökkentő.
Önmagában fogyasztva pl.: teaként segíti  megfázás, és köhögés gyógyulását.

Kömény
Csípős-keserű ízű, hűtő hatású. Magas aroma tartalmú. Alkalmas emésztési zavarok kezelésére, szélhajtó, antiszeptikus.
Javítja a máj, és a hasnyálmirigy működését.

Lepkeszegmag
Keserű-csípős-édes ízű, melegítő. Számtalan gyógyhatással bíró növény. Segít az emésztő, légző, idegrendszeri betegségek gyógyításában.
Csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet.

Kurkuma
Csípős-keserű-fanyar ízű, melegítő. Az indiai sáfrány. Sok terápiás hatása van. Antioxidáns, gyulladás csökkentő, fertőzés csökkentő.
Újabb kutatások szerint csökkenti a rákos daganatok kialakulását, illetve segíti a daganatos megbetegedések gyógyítását.

A gyógyhatások felsorolása nem teljes! Terápiás felhasználásuk komolyabb vizsgálatot igényel! De egészségünk megőrzésére, bátran használhatjuk őket a konyhában.


Írta: Sonnenvirth Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése