2009. október 28., szerda

Az Ayurvédáról

Az orvostudomány szülő anyjának is nevezik, mert elvei és részletei számos más irányzatban felfedezhetőek (homeopátia, naturopátia, aromaterápia) s mert mind közül a legősibb. Az Ayurvéda India szentiratainak, a Védáknak egyik része, mely isteni kinyilatkoztatás eredménye. Amikor a földön először megjelentek a betegségek, risik, bölcsek egy csoportja elvonult meditálni a Himalájába, hogy segítséget és enyhülést nyerjen az emberiség szenvedésére. A szentek meditációja során nyilvánult meg az Ayurvéda tudománya, melyet sokáig tanítványi láncolatban, szájhagyomány útján örökítettek generációról generációra.
Az Atharva védában, mely kb. 5000 éves, már találhatóak anatómiai leírások és az emberi szervezet működéséről szóló tanítások. Az Ayurvéda az Atharva véda kiegészítő tanítása.

Az Ayurvéda két szóból származik: ayus - élet , véda - tudás, jelentése az élet tudománya. Nem csupán egy holisztikus gyógyítási rendszer, hanem komplex életvezetési tanácsadó, amelyet nem befolyásol sem idő, sem tér, mert az univerzum működési elvei nem változnak.

Az ember test, szellem vagy elme, érzékek és lélek együttese, amelyet ugyanazok az elemek (éter, levegő, tűz, víz, föld) alkotnak mint a környező világot, és ugyanazok a működési elvek is vezérlik. A 3 működési elv, a 3 dosha.

A Vata dosha természetbeni megfelelője a szél (Vayu), az éter és levegő elemből jött létre. A mozgást változást képviseli, az emberi testben a keringés, kiválasztás, az idegrendszer, elme- és agyműködés biztosítása a feladata.

A Pitta dosha a tűz és víz elemekből tevődik össze, az univerzumban a Nap a megfelelője. Feladata az átalakítás és anyagcsere, szellemi és testi szinten egyaránt. A gyomor-bélrendszer munkáját, hormonműködést, hőháztartást irányítja, valamint az érzékelt dolgok megértéséért, mentális feldolgozásáért felelős.

A Kapha doshát a föld és víz elem alkotja, a Hold a megfelelője. A test sejtjeinek, szöveteinek építésért felelős, a test erejét, stabilitását és a nyirokrendszer működését biztosítja.

Mindenki egy bizonyos alap felépítéssel, testtípussal rendelkezik születésétől fogva, mely nem változtatható, a modern kor tudása szerint a genetika, az ayurvéda szerint a 3 dosha aránya határozza meg a testtípust. Az ayurvédikus gyógyászat a Prakriti, az egyéni alkat alapján állapít meg személyre szabott egészségmegőrző programot (táplálkozás, mozgás), vagy ugyanolyan betegség esetén különböző gyógymódot. (Ez is a kiemelkedő előnyei közé tartozik a nyugati orvoslással szemben.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése