2011. április 15., péntek

A csodálatos kurkuma

Tavasszal a kapha dosha van túlsúlyban, nemcsak a környezetünkben, hanem a hosszú tél után a szervezetünkben is. Ezért ilyenkor anti-kapha diétát kell folytatni, azaz, könnyű, melegítő hatású, főként zöldségalapú étrend javasolt, melegítő hatású egész gabonákkal pl: hajdina, köles, rozs
Ajánlott ízek a csípős, keserű és a fanyar.
A keserű íz méregtelenítő hatású, tisztítja a májat és a vért.

A kurkuma például keserű, fanyar, és hevítő fűszer. A kapha doshát csökkenti, pittát és vátát növeli. A test minden szövetére hat. Szélhajtó, vértisztító, sebgyógyító és baktériumölő hatású. Kitűnő természetes antibiotikum, mely erősíti az emésztést és a fejleszti a bélflórát is. (ez azért kevés antibiotikumról mondható el :-)

Amellett hogy tisztítja a vért, segíti az új vérsejtek képződését. A test csatornáit (a nádikat) is tisztítja, és rugalmassá teszi a testet és a bőrt, segíti a a szalagok nyúlását, ezért sportolóknak, jógát gyakorlóknak ajánlott fogyasztani.

Az egészség alapja a jó emésztés, a kurkuma pedig egy tökéletes szer ehhez, mivel helyreállítja a szervezet anyagcseréjét, korrigálva a hiányosságokat és a túlműködést is.
Erős antioxidáns, rákmegelőző hatású.
Torokfájásra szuper toroköblögetőt készíthetünk belőle, ha 1 teáskanálnyi port összekeverünk 1 dl langyos vízzel.
Mézzel keverve külsőleg pedig használható rándulás izomláz és zúzódások házi kezelésére. A bőr rugalmasításáért, belsőleg tejes párlat formájában alkalmazható.

forrás: Gyógynövény jóga Dr. Dawid Frawly és Dr. Vasat Lad

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése