2011. február 9., szerda

Megfiatalodás Ayurvédával és jógával

Az Ayurvéda nem csupán egy kezelési módszer, hanem az egészséges életmód tudománya. Valójában ez a legősibb anti-ageing rendszer. Két alapvető célja a betegségek kialakulása az egészséges emberekben, valamint a betegek gyógyítása. Az első pont alapvető fontosságú, hiszen segítségével bárki élhet egy egészséges, és öreg korban is betegségmentes, hosszú életet.
Testünkben a pusztulás és építés folyamatosan jelen van. Idősebb korban, a pusztulás eluralkodik az építés felett és a testben a sejtfunkciók elkezdenek megromlani.
Az Ayurvéda szerint a testi sejtek szerkezeti és funkcionális romlása a vata dosa eltolódásához vezetnek, amely láthatóan túlsúlyba kerül, ezért öreg korban a vata uralta rendellenességek mélyülnek el.A hosszó élet kutatását illetően az Ayurvédában a legfontosabb aspektus a raszajana terápia A Rasajanák antioxidánsként működnek, és megakadályozzák a szabad-gyökök sejtkárosító hatását.

Sharangdhara részletesen leírja a testi jellemzőket (mint pl.:az intellektust, a bőrt, látás képeségét, a potenciát) lépésről lépésre, ahogy 10 évenként változik a test.
A megelőzésre és a test romlásának ellensúlyozására, különböző rasayanákat ajánl. Ezek a szerek sejtszinten hatnak, az agnira (anyagcserére), srotákra (csatornákra) és segítik a test megfiatalodását. Sokféle rasayana ajánlott idős korban, mint például az amla, haritaki, Brahmi, Giloy, shatavari stb.
A következő problémák jelennek meg idős korban:
Osteoarthritis (idült ízületi gyulladás tüneteivel, fájdalommal járó csontbetegség) – ez egy vata túlsúlyból eredő probléma, az izültetk fájdalmas duzzanata, mely ellehetetleníti a mozgást. Idős korban alacsony a csontok kálciumtartalma, így törékenyebbek a csontok, ez még ront az állapoton. Az osteoarthritis megelőzésére bizonyos izületet támogató gyógyszereket lehet szedni, mint pl.: Shallaki (Boswellia serrata), Ashwagandha (Withania somnifera) és kálcium tartalmú termékeket, mint: praval pisti, mukta bhasma, kapardika bhasma, kukkutandtvak bhasma,stb.
/A csontritkulás megelőzhető sőt gyógyítható, napi 1tk neurosan por meleg vízzel, letisztítja a bélfalat, felszívja a mérgeket, így javítva a felszívódást, valamint a mák mézzel fogyasztva, valamint a szezámmag, a spenót, barnakenyér, brokkoli, csicseriborsó, aszalt füge-tejbe áztatva- ez székrekedésre is jó - mind csontépítő. E mellet érdemes elhagyni a finomított élelmiszereket (fehércukor-fehérliszt) mert ezek feldolgozásához és savasságuk semlegesítéséhez a szervezet kivonja a csontokból a kálciumot!/

Emellett bizonyozs jóga ászanák is hatásosak az izületi rendellenességek kialakulásában mint pl.:. Dhanurasana (íjpóz vaga bölcsötartás), Markatasana, Pawanmuktasana (szeleket felszabadító póz), etc., megelőzik Lumbar Spondylosis (ágyéki csigolyaízületek nem gyulladásos, merevséggel járó megbetegedése) kialakulását.

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás - A prosztata megnagyobbodása egy általában idős korhoz kapcsolódó probléma mely gyakori vizelést eredményez. Ez kezelhető napi 2 tabletta Kanchnar gugguluval és napi 3X1 tabletta Chandraprabha vatival.
Alzheimer kór – a korral összefüggő degeneratív agyi rendellensség megelőzhető Ashwagandha szedésével Tanulmányok kimutatták hogy az Ashwagandha megelőzi az idegek mielinjének pusztulását, s így az Alzheimer kialakulását.
Memória romlása – Az agyszövet degenerációja csökkent memóriához vezet. Ez megelőzhető valamint további romlása megállítható a medhya rasayanákkal: Shankhpuspi churna, Brahmi churna, Brahm rasayan, Smriti sagar ras, Saraswatarishta, stb.
Rendszeres légzőgyakorlatok és a meditáció javítja a memóriát
Látás csökkenése - Saptamrit lauha rendszeres fogyasztása Triphala Ghível, és a tej segít a látásromlás megelőzésében.
Továbbá Trataka Kriya (szemgyakorlat, a jógában, szemmagasságba helyezett gyertyalángot kell meredten nézni, pislogás nélkül, míg a szem el nem kezd könnyezni) rendszeres pránajám és gjána múdra alkalmazása javítja a látást.
Álmatlanság – szintén a vata dosha túlsúlyának köszönhetően. Due to vitiation of vata dosha, sleep disorders prevail in old age. Ashwagandha churna, Ashwagandharishta, Sarpagandha Churna, Jatamansi Churna, Tagara churna, ezek mind javítják az alvás minőségét.
A belsőleg használt szerek mellett a , Shirodhara szintén hatásos kiegészítő terápia az álmatlanságra. Oldja a stresszt, javítja a memóriához kapcsolódó problémákat. /50 éves kor felett napi rendszeres olajos masszázs ajánlott mindenkinek, mert táplálja mind a 7 szövetet, oldja a stresszt és rugalmassá teszi a testet! /
Ezek mellett további felmerülő problémák a hallás károsodása, székrekedés, csökkent étvágy stb. Ezek mind megelőzhetőek a megfelelő étrenddel és rendszeres sétával vagy egyéb testmozgással. Rendszeres jóga, az ászanák (kitartott jógapózok) és pránajáma (légzőgyakorlatok) javítják a sejtek oxigénellátását és így csökkentik a sejtpusztulást.
Jó ha tudjátok hogy 4 év rendszeres meditáció 12 évvel fiatalítja meg az embert, emellett növeli az intelligenciahányadost, a belső akaraterőt!
Forrás: Dr. Garima Bajaj: Rejuvenating Mind, Body and Soul in Old Age through Yoga and Ayurveda www.remedyspot.com alapján + némi saját

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése