2010. július 9., péntek

Házi praktikák Szúnyog-szezonra


A sok esőzés meghozta gyümölcsét, szóval idén rengeteg a szúnyog...

Ha valaki mégsem szeretne a szintetikus vegyszerekhez nyúlni akkor itt van egy pár természetes megoldás!

A szúnyogok kedvelik a virág illetve gyümölcsillatú parfümöket, sőt az ilyen illatú szintetikus mosószerrel illetve öblítővel kezelt ruhák is vonzóak számukra! Ezeket próbáljuk kerülni, lásd az univerzális mosószer bejegyzést a mosódióról.

Szúnyog és rovarriasztó permet variációk

Citrom + geránium vagy cédrus + bazsalikom (kisgyerekeknek is lehet alkalmazni, használat előtt kis bőrfelületen csináljunk próbát, nem-e allergiás rá kicsi) vagy boróka + citronella (indiai citromfű), mirha + pálmarózsa illóolajait oldjuk alkoholban, (mondjuk 20-20 cseppet 0,5dl alkoholban) majd higíthatjuk felesben vízzel, és tegyük spricnibe és permetezzük szét a szobában. Tisztítja, frissíti a levegőt, s elűzi a rovarokat, szúnyogokat.

Epilepsziás betegeknek és várandósság idején tilos használni a boróka, bazsalikom, zsálya illóolaját!

Ha olajban oldjuk őket, bőrre is kenhetjük a szúnyogok ellen, és érdemes óránként ismételni a kencézést. Az indiai citromfű illóolaját töményen is lehet alkalmazni. (Vigyázat! a citromolaj fényérzékennyé tesz, napfény hatására bőrfoltosodást okozhat, tehát azt a keveréket csak este használjuk!)

További rovarűző illóolajok : fenyő, rozmaring, eukaliptusz, zsálya, teafa


A citrom nemcsak szúnyogok ellen jó, hanem molylepke és hangyaűző is. Citromlevet öntve a konyhában vagy spájzban a hangyák vonulási útjába, és a bolyba, végérvényesen megszabadulhatunk tőlük.

Ha már megtörtént a csípés, kenjük be citromlével, vagy ecettel, vagy teafaolajjal. A teafa antiszeptikus, hűtő hatású, csökkenti a viszketést, a levendula is tökéletes és hígítás nélkül is alkalmazható.

A sok a csípés érdemes, borsmenta és levendula forrázatát kádvízbe öntve fürdőt venni.

A méh vagy darázscsípésre félbevágott paradicsomot kell tenni, s rajta tartani 20 percig. Csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot. Aztán bekenhetjük borsmentaolajjal, vagy teafával.

A levendula is jó erre a célra, sőt horzsolásra, sebre és égésre is! A levendula égés esetén az aloe vera alternatívája lehet. Nemrég forró olaj fröccsent a lábamra, és szerencsére azonnal eszembe jutott hogy levendulaolajat kenjek rá, igaz fájdalmas volt, de fel sem hólyagosodott és pár nap múlva szépen elmúlt.

Minden évben egyre mérgesebb és vérmesebb szúnyogok ellen a fokhagyma a legtökéletesebb. Legalábbis az AyurvedicCure.com oldalon ezt olvastam. Sajnos arról nem írnak, hogy külsőleg vagy belsőleg, vagyis, hogy enni vagy kenni kell, de nemsokára megyünk sátorozni, úgyhogy ki fogom próbálni...


Forrás:www.AyurvedicCure.com, Bigelbauer Pál: Gyógyító illatok, nagymamám tanításai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése