2011. február 14., hétfő

Influeznza ellen, csíráztass otthon!

A hideg tél mindenkit megvisel... Én legalábbis elég rosszul tűröm. Összegyűjtöttem egy pár tippet az immunrendszer megerősítésére:

- rendszeres mozgás, jóga és légzőgyakorlatok megerősítik a testet és energiával töltik fel
- rendszeres szezámolajos masszázs (Vata, Pita alkatúaknak, mustárolajjal pedig Kapha alkatúaknak)
- kéthetente érdemes elmenni szaunázni, javítja a keringést, szépíti a bőrt, méregtelenít
- naponta 1 csapott teáskanál kurkumát vegyünk be meleg vízzel reggel vagy este
nem mondanám hogy finom, viszont az egyik legerősebb antioxidáns, van benne vas és egyéb ásványi anyagok, fertőtlenítő hatású, természetes antibiotikum.

Ha már megfáztunk, akkor érdemes növelni az adagot, vagy naponta 3-4szer kurkumás langyos vízzel öblögetni a torkunkat. Fájdalomcsillapító és hurutoldó hatásán kívül csökkenti a köhögést is. Javítja az emésztést, tisztítja a vért, fokozza a vérképzést... stb.

Táplálkozás szempontjából a láz idején legjobb a szilárd táplálék kerülése, és a sok folyadék fogyasztása. A bazsalikom teája jó lázcsillapító, a gyömbértea is kiváló. A csillagánizsból készíthetünk teát, a tavalyi H1N1 vírus ellen készített oldóanyag egyik alapanyaga volt, vírusellenes hatása miatt. (fél liter vízbe 1 csillagánizs elég, nagyon erős íze van)

A hurutos betegségek alatt anti-kapha diétát alkalmazzunk, vagyis kerüljük az édes, sós és savanyú ízeket. A tejtermékeket, a finomított cukrot és lisztet lehetőség szerint teljesen zárjuk ki.
Legjobbak ilyenkor a főtt egész gabonafélék, különösen a köles és a hajdina, párolt zöldségekkel. Az édes gyümölcsöket is kerüljük ilyenkor. Egyetlen elfogadható édesítőszer a méz, mely melegítő hatású.

Valamint a híres sitopaladi churna:
1 rész őrölt feketebors (a tradicionlális receptben pippali vagyis hosszúszárú bors)
1 rész őrölt gyömbér
1 rész fahéj
1 rész sucanat vagyis napon szárított cukornádlé, ha nincs akkor kihagyható

Naponta 3-4 alkalommal 1 teáskanállal vegyünk be meleg vízzel, ha nincs benne sucanat akkor együnk mellé egy fél teáskanál mézet! Ez hatásos módszer!

Éhgyomorra igyunk meg 1 citrom kicsavart levét, úgy hogy fél óráig aztán ne együnk-igyunk mást. Ez fertőtleníti nemcsak a torkot, de a bélrendszert is.

Mindig jobb a megelőzés, ezért hetente, kéthetente tartsunk egy-egy böjtnapot. Aki érzékeny a vércukrára az csinálhat valamilyen monodiétát, úgy hogy aznap nem eszik csak egyféle ételt.
A zabpehelynap (15-20dkg zabpelyhet megfőzünk nagyjából másfélszeres vízben, egy kis fahéjjal, ezt 3-4 részre elosztva együk meg a nap folyamán, és az étkezések között fogyasszunk meleg teát) a Vatának és Pitának jó, kaphának kicsit nyálkás, de ellensúlyozhatjuk egy kis extra fahéj és egy csipet gyömbér hozzáadásával.
Érdemes otthon csíráztatni magvakat, és beépíteni az étrendünkbe. A retek, hagyma, brokkoli, káposzta, vöröshere, lucerna, zsázsa, napraforgó, és még sorolhatnám.

A csírák tele vannak pránával, vagyis életenergiával, és persze vitaminokkal is! Arra kell vigyázni, hogy némelyik nagyon csípős, pl: retek ezt inkább más magvakkal keverve 1/4 arányban csíráztassuk mert komoly gyomorégést okozhat. Csíráztatási kísérleteim alatt nekem egyedül a zsázsa nem "jött be" nyálkát eresztett és borzasztó büdös volt a csírázás alatt is, úgyhogy kihajítottam, viszont a többit bátran ajánlom bárkinek!

A magokat 8 órára vagy éjszakára áztassuk vízbe, másnap mossuk át. Nekem a 7 dl-s normál befőttesüveg működött a legjobban, végigpróbálgattam az ilyen olyan csíráztató edényeket... Az üveg száját befedem egy vászondarabbal, lehet az tiszta textilpelenka, vagy 4-5 réteg gézlap, rászorítom befőttes gumival, és kész a csíráztató. A mosogatóba vagy egy magasabb falú tálcába, akár tepsibe lehet megdöntve állítani, úgy hogy ki tudjon folyni a fölösleges víz. Naponta 2x kell átöblíteni lehetőség szerint langyos tisztított vízzel. 3-6 nap múlva fogyasztható a termés. Leszárítva aztán egy tiszta dobozban még elvan pár napig a hűtőben is.

Jó kísérletezést mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése