Fontos, hogy ha friss kókuszt vásárolunk, nézzük meg, hogy az alján lévő 3 szem, ne legyen penészes, és a héjj ne legyen repedt. Ha megrázzuk, jó jel ha lötyögő hangot hallunk, valószínű, hogy nem túl régi, mert még nem száradt ki a kókusztej.
Feltörésekor első lépés, hogy szúrjuk ki az egyik kis fekete lyukat, és csorgassuk ki a tejet belőle, majd tegyük előmelegített sütőbe (200 fokra) 15 percig, vagy amíg megreped a héj. Ha jól odavágjuk a vágódeszkához, vagy a küszöbhöz, szépen kettétörik, és kiszedhetjük a húsát, amiről egy jó éles zöldséghámozóval még el kell távolítsuk a vékony barna réteget. A friss kókusz pár napig eltartható hűtőben, vagy bátran fagyasszuk le.
Olaját a húsból préselik. Édes, hűtő minőségű. Pitta alkatnak ajánlott, a kaphát növeli, vata dosára semleges hatású.
Táplálja és puhává teszi a bőrt. Napégésre, gyulladásra, pszoriázis és ekczéma esetén, cserepes ajkakra ajánlott.
nyáron naptejnek is kiváló mivel nedvesíti a bőrt és visszaveri a napsugárzást, bár félek, amilyen erősek a sugarak, érzékeny bőrűeknek már biztosan nem ad elég védelmet.
A kókuszolaj szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, fehér színű, és hacsak szintetikus illatanyagot nem adtak hozzá, nincs illata. Kivétel a kék dobozos Parachute, aminek nagyon finom aromája van és 100%ban természetes.
Kókuszcsatni - mártogató szósz sült csemegékhez
10 dkg kókuszreszelék kávédarálón finomra darálva
1dl joghurt
1 tk fekete mustármag
2 db zöld csilipaprika apróra vágva
1/2 tk ghí
1/2 tk só
tetszés szerint egy kis citromlé
Olvasszuk meg a ghít egy edényben, pirítsuk meg a mustármagot, (amíg pattogni nem kezd), keverjük bele a csilipaprikát és pár másodpercig hevítsük, hogy az ereje kioldódjon a ghíben. Majd a ledarált kókuszreszeléket keverjük össze a joghurttal, sóval és a fűszeres ghível. Pár napig eláll a hűtőben.
Ha friss kókuszból készítjük, akkor használjuk fel a kókusztejet és ha elég, akkor a joghurt elhagyható.
Kókuszos-káposztás rizs
1 csésze rizs
3/4 csésze kókuszreszelék
1 nagy fej vöröshagyma felaprítva
2 csésze gyalult édeskáposzta
1 csésze zöldborsó
1 tk garam masala (készen kapható fűszerkeverék)
1/2 tk kurkuma
1 rúd fahéj
2 zöldkardamon
1-2 szegfűszeg
1 gerezd fokhagyma
ujjnyi friss gyömbér reszelve, vagy 1/2 tk száraz őrölt gyömbér
1 zöld csili apróra vágva, elhagyható
1-2 evőkanál napraforgóolaj, vagy 1 ek. ghí
ghín vagy olajon megpirítjuk a fűszereket: fahéj, kardamom, szegfűszeg, garam masala, gyömbér hagyma, ebben a sorrendben, majd adjuk hozzá a rizst és a kókuszreszeléket, kicsit pirítsuk össze, öntsük fel 2 csésze vízzel, majd tegyük bele a káposztát, zöldborsót, sót. 10 perc múlva adjuk hozzá a fokhagymát, és főzzük még pár percig. Melegen tálaljuk!
A ráadás, egy kakukktojás, mert nem illik ide, de mivel Hédinek tartozom ezzel és én vagyok a blogszerkesztő:
Tökmagos fűszeres keksz
50dkg liszt vegyes ( 40% rozs, 40% teljes graham, 20% sima)
1 púpozott teáskanál himalája só
1 tk cukor, 1 csomag sütőpor,
1/2 dl hidegen sajtolt napraforgó v. földimogyoró olaj
1-2 ek joghurt v. tejföl
2 tk korianderpor, 1 tk gyömbérpor, 1 tk feketekömény
5-10 dkg tökmag
A száraz alapanyagokat összekeverjük egy tálban, hozzáadjuk a joghurtot, olajat és annyi meleg vizet hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Belegyúrjuk a tökmagok felét. A másik felét a nyújtáskor szórjuk rá. kb. 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük sós-cukros tejjel és tetszőleges formákat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben max. 15 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése