2011. július 20., szerda

Fontos a megbocsátás



Ismét kaptam egy érdekes kör e-mailt, s úgy gondolom érdemes a megosztásra. Sokszor elfelejtjük milyen fontos, hogy ne csupán a testünk egészségével törődjünk. Hiába a tavaszi tisztítókúra, helyes étrend, a vitamin és ásványi anyag bevitel, ha gondolatainkat nem szűrjük, s nem méregtelenítünk a lelkünkben is.... Minden betegség elindítója egy helytelen gondolat, vagy beidegződés csupán.

Aki megbocsát, saját magán segít.

Depresszió, szív és keringési betegségek és hátfájás ellen az atlantai egyetem kutatói felfedeztek egy módszert az öngyógyításra.

Egy nemzetközi tudóscsoport felfedezte a megbocsátást, mint hatásos gyógyszert. A legújabb ismeretek szerint, ha másoknak megbocsátunk, csökken a magas vérnyomásunk, használ a depresszió ellen, hátfájás ellen, és a szív és érrendszeri megbetegedések ellen.

A megbocsátás mint gyógyszer azóta külön kutatási ággá fejlődött. Az atlantai egyetemen egy kongresszuson arról vitatkoztak, hogy a gyógyító megbocsátás mi mindenre képes. A kongresszus mögött a „megbocsátás-kutatás kampánya” áll, melyen a világ minden részéről a tudósok 46 tanulmánnyal vettek részt.

A Michigan egyetem kutatói egy 200 résztvevőn végzett tanulmánnyal egyértelműen bebizonyították, hogy a megbocsátás a betegesen magas vérnyomást csökkenteni tudja. Azoknál a résztvevőknél, akik készek voltak megbocsátani, feltűnően alacsony kortizol értékeket mértek. A Duke Egyetem (Durham) egyik tanulmánya a hátfájásokkal és a depressziókkal foglalkozott. A kutatók kiderítették, hogy a megbocsátás ezeket a betegségeket nemcsak jelentősen enyhíti, de megelőző hatása is van.

A milánói egyetem vizsgálatán 44 erősen túlsúlyos feleség vett részt. A tipikus frusztráció miatt sokat evő asszonyok lényegesen fogytak, miután megtanulták megbocsátani mindazokat a megbántásokat, amiket férjeiktől elszenvedtek.

A koppenhágai egyetem tanulmánya kimutatta, hogy a megbocsátásnak kedvező hatása van a gerincfájdalmakra. A fájdalmak lényegesen csökkentek, ha a betegek minden sérelmet megbocsátottak, amit előzőleg elszenvedtek.

A bostoni egyetem tudósai 200 migrénben szenvedő beteg tanulmányozása során rájöttek, hogy aki haragosának tiszta szívből megbocsátott, sokkal kevesebb fájdalomrohamot kellett elviseljen.

Az atlantai kongresszus végén megállapították: másoknak megbocsátani úgy hat azoknál, akik erre képesek, mint egy csodagyógyszer. A szívből való megbocsátás azonban nem is olyan egyszerű. A legtöbb ember nem tud haragosának megbocsátani, ezt először meg kell tanulni. A megbocsátás nehéz pszichikai munka. A Stanford Egyetemen kifejlesztettek egy programot, ahol a megbocsátást tanítják.

Megbocsátani egy embernek, akitől csak gonoszságot és megbántást kaptunk, sok erőt igényel. A megbocsátásnak ugyanis csak akkor van gyógyító ereje, ha a lélek mélyéről jön. A szemináriumokon a kutatók megtanítják a résztvevőket, hogyan szabadíthatják meg magukat az ellenszenvtől, a gyűlölettől és a bosszúvágytól. Ennek végén a résztvevők 97%-nak lényegesen csökkentek a panaszai. 3%-nál megmaradtak a fájdalmak, ezek az emberek egyszerűen nem tudtak megbocsátani.